Grovhed af rustfrit stålrør

Overfladeruhed i rustfrit stålrør henviser til den lille stigning og ujævnhed i små toppe og dale på den forarbejdede overflade. Afstanden (bøleafstand) mellem dens to toppe eller to dale er meget lille (under 1 mm), og den hører til mikrogeometri-fejlen. Jo mindre overfladen er ru, jo jævnere er overfladen.


Overfladeruhed dannes generelt ved hjælp af den anvendte behandlingsmetode og andre faktorer, såsom friktion mellem værktøjet og deloverfladen under behandlingen, plastisk deformation af overfladelagmetallet under spånadskillelse og højfrekvensvibration i processystemet. På grund af forskellige behandlingsmetoder og rørmaterialer i rustfrit stål er dybden, densiteten, formen og strukturen af de mærker, der er tilbage på den behandlede overflade, forskellige.


Overfladeruhed er tæt knyttet til de matchende egenskaber, slidstyrke, træthedsstyrke, kontaktstivhed, vibrationer og støj fra mekaniske dele osv. Og har en vigtig indflydelse på mekaniske produkters levetid og pålidelighed. Generelt bruges Ra til mærkning.


Forskellige overfladeruhed, se tabellen nedenfor.

Overfladefunktioner

Værdi på overfladen ruhed (Ra)

Eksempler på behandlingsmetoder

Klart synlige knivmærker

Ra100, Ra50, Ra25

Grov drejning, grov høvling, grov fræsning, boring

Let set knivmærker

Ra12.5, Ra6.3, Ra3.2

Fin drejning, fin høvling, fin fræsning, ru hængsel, ru slibning

Ingen synlige behandlingsmærker

Ra1.6, Ra0.8, Ra0.4

Fin drejning, fin slibning, fin hængsel, slibning

Mørk blank overflade

Ra0.2, Ra0.1, Ra0.05

Slibning, finslipning, superfin slibning, polering


Væg ruheden i rustfrit stålrør refererer normalt til absolut ruhed (ε) og relativ ruhed (ε / D).

Relativ ruhed henviser til forholdet mellem ujævnhed bulehøjde (absolut ruhed) ε af rørvæggen til den indre diameter D af røret, det vil sige ε / d.

Den absolutte ruhed repræsenterer den gennemsnitlige højde på den udragende del af rørets indre væg. Ved udvælgelse skal faktorer såsom korrosion, slid, skalering og brug af væsken til rørvæggen overvejes. F.eks. For sømløst stålrør, når væsken er oliegas, mættet damp, tør komprimeret luft og anden mindre ætsende væske, kan der vælges absolut ruhed ε = 0,2 mm; ved transport af vand, hvis det er kondensat (med luft), kan ε = 0,5 mm vælges; for rent vand, ε = 0,2 mm; for ubehandlet vand, e = 0,3-0,5 mm; for syre, alkali og anden mere ætsende væske kan den vælges = 1 mm eller mere.