Sådan fremstilles rustfrit stålrør

Rør i rustfrit stål er lange, hule rør, der bruges til forskellige formål. De fremstilles ved to forskellige metoder, som resulterer i enten et svejset eller sømløst rør. I begge metoder støbes først råstål i en mere anvendelig udgangsform. Derefter laves det til et rør ved at strække stålet ud i et sømløst rør eller tvinge kanterne sammen og forsegle dem med en svejsning. De første metoder til produktion af stålrør blev introduceret i begyndelsen af 1800-tallet, og de har støt udviklet sig til de moderne processer, vi bruger i dag. Hvert år produceres millioner af tons stålrør. Dets alsidighed gør det til det mest anvendte produkt produceret af stålindustrien.


Der er to typer rustfrit stålrør, den ene er sømløs og den anden har en enkelt svejset søm langs dens længde. Begge har forskellige anvendelser. Sømløse rør er typisk mere lette og har tyndere vægge. De bruges til cykler og transport af væsker. Sømrør er tungere og mere stive. De har en bedre konsistens og er typisk ligere. De bruges til ting som gastransport, elektrisk ledning og VVS. Typisk bruges de i tilfælde, hvor røret ikke er under stor belastning.


Visse rørkarakteristika kan kontrolleres under produktionen. For eksempel ændres rørets diameter ofte afhængigt af, hvordan det vil blive brugt. Diameteren kan variere fra små rør, der bruges til at fremstille hypodermiske nåle, til store rør, der bruges til at transportere gas gennem en by. Rørets vægtykkelse kan også kontrolleres. Ofte vil ståltypen også have indflydelse på rørets styrke og fleksibilitet. Andre kontrollerbare egenskaber inkluderer længde, belægningsmateriale og finish.


Produktionsproces af rustfrit stål sømløst rør: a. Forberedelse af rundt stål; b.heating; c.hot rullning og piercing; d. skære ende; e.pickling; f.grinding; g.lubrication; h. kold rullning; i.degreasing; j.opløsning varmebehandling; k.straightening; l. rørskæring; m.pickling; n.afsluttet produktinspektion.


Produktionsproces af svejset rør i rustfrit stål:

Dekorativt svejset rør: a. Materialer; b.slitting; c. svejsning og rørfremstilling; d.end trimming; e.polishing; f.inspektion (spraytrykning); g.packaging; h. levering (oplagring).


Svejset rør til industrielle rørledninger: a. Materialer; b.slitting; c. svejsning og rørfremstilling; d.varmebehandling; e.correction; f.straightening; g.end trimming; h.syre pickling; i. vandtrykstest; j.Inspektion (spraytrykning); k.packaging; l.levering (lager).